RAIDED! Seeing Through Our Eyes gig, 22nd May 2010, Balai Polis Simpang Tiga.

Another case of a gig being raided recently at Kuching on the last 22nd May 2010. The gig was apparently being raided after someone complained about the gig and in the similar fashion as raids in any other, all the people attending and the organisers were brought to a ride on the infamous Black Maria lorry for urine test at the police station. One of the band performing the other day, Destruction Zero, wrote on their Myspace blog a personal  report of what happened the other day, with a mixture of Sarawakian Malay, Bahasa Melayu and English. Here is the report:

HINA KA ORANG YANG MENDENGAR ATAU BERMAIN MUSIC YANG EXTREME NI

Bertapa rendah nya mentality orang pandang kita bermain music..perspektif orang terhadap kita…(bahasa campur-campur)

adakah patut macam ini? 22 may 2010 ..venue :latino bar(kuching sarawak oppisite hilton)..keadaan suasana petang yang cerah ,,cahaya matahari yang terang menderang..masuk sekumpulan warga malaysia bertopi ,bercermin mata,berjeket dan seorang perempuan mengambil mic berkata “sila beri kerjasama”…arrghhh…cutting la..lelaki sebelah kanan perempuan sebelah kiri…masa tu we belum abis main ..tinggal satu lagu last song..wtfffff…saya pun klua dgn band mate pegi ke area depan dalam latino bar tu..pas tu ambil ic..seorang encik polis pun tanya saya..mana baju..saya cakap baru lepas perform bos(badan masih mandi peluh)..dia cakap pakai baju..so pg ambil baju kat belakang drum..jalan pg depan guitar pun jatoh..awww…guitar pun pandai sakit hati..pas tu beri ic than next arahan pegi sana ..tunggu truck..what the h….truck (black maria)fuck off la..gig ada permit pun kena hal..mr noel@bugau …show permit pun kena angkut sekali..haha..hantar diri after that naik truck pegi balai polis simpang 3 kuching sarawak..sampai sana reporter sudah datang(reporter yang suka menceritakan cerita keburukan remaja)..nasib ada gig tu bersama kawan-kawan..kalau la tak organiser kena tahan ..kerugian dan semua benda mudah hilang kan teruk lagi kan….polis maki hamun kami..cakap music kami dengar itu bodo…dia cakap kami macam org gila..budak mosh dia cakap macam bergaduh..sakai la kamu polis…than kena cakap tak educated..mereka cakap kami pegi gig adalah budak sakit mental..pukimak punya polis..and than kena question :venue :depan bilik taklimat jsj(jabatan siasatan jenayah)

Read more: HERE.

More pictures/videos at PJHC Facebook page: HERE.